Biotieteiden yhteisvalinnassa voit samalla kokeella hakea opiskelemaan biokemiaa (Oulun ja Turun yliopistot), molekyylibiotieteitä (Helsingin yliopisto) sekä bioteknologiaa ja biolääketieteen tekniikkaa (Tampereen yliopisto).
Biotieteiden yhteisvalinnan valintakoe perustuu lukion kemian ja biologian pakollisiin ja syventäviin kursseihin sekä kokeessa jaettavaan englanninkieliseen aineistoon. Valintakoe on digitaalinen ja kokeeseen sai viime vuonna ottaa mukaan oman nelilaskimen.
Biotieteiden vanhat valintakokeet löytyvät täältä.
Teknillisiä tieteitä haetaan opiskelemaan DIA-yhteisvalinnassa. Yhteisvalinnassa ovat mukana Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Åbo Akademi, Turun yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Vaasan yliopisto. DIA-yhteisvalinnassa voit hakea yhteen tai useampaan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteeseen.
DI-valintakoe perustuu lukion pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian pakollisiin ja valinnaisiin kursseihin sekä mahdolliseen kokeessa jaettavaan materiaaliin. Valintakoe koostuu pakollisesta matematiikan osiosta ja valinnaisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä sisältävästä osiosta.
Valintakokeessa hakijan tulee vastata kaikkiin matematiikan osion tehtäviin ja saada vähintään 6/18 pistettä tullakseen huomioiduksi valintakoevalinnassa. Valinnaisten tehtävien osuudessa on kaksi fysiikan, kaksi kemian ja kaksi tekniikan alan luovan ongelmanratkaisun tehtävää, joista hakijan tulee vastata yhteensä kolmeen tehtävään. Kokeeseen saa ottaa mukaan ohjeistuksen mukaisen funktio- tai nelilaskimen.
Vanhat DI-valintakokeet löydät täältä.
Farmaseutiksi ja proviisoriksi voit opiskella suomeksi Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa sekä ruotsiksi Åbo Akademissa. Yliopistot järjestävät valintakokeen yhteistyössä, eli hakija voi korkeakoulujen yhteishaussa hakea farmaseutin ja proviisorin koulutusohjelmiin samanaikaisesti eri yliopistoihin.
Valintakokeessa on kaksi osaa. Aineistokokeen kysymykset perustuvat kokeessa jaettavaan terveystieteiden alan materiaaliin. Kemian osion tehtävät perustuvat lukion kemian pakollisiin ja syventäviin kursseihin. Kemian tehtävät sisältävät mm. laskutehtäviä tai muita matemaattisia tehtäviä. Kokeen tehtävät ovat monivalinta- tai väittämätehtäviä, joiden perusteella mitataan farmasian alalla ja opiskelussa vaadittavia valmiuksia.
Valintakoe järjestetään digitaalisena. Käytössä on digitaalisen valintakoejärjestelmän oma laskin.
Farmasian vanhat valintakokeet löytyvät täältä.
Hallintotieteitä voi hakea opiskelemaan yhteisvalinnassa Tampereen ja Vaasan yliopistoihin. Yhteisvalinnan valintakoe perustuu valintakoeteokseen ja kokeessa jaettavaan materiaaliin. Kevään 2023 valintakokeen ennakkomateriaali julkaistaan viimeistään 1.5.2023.
Hallintotieteiden valintakoe sisältää valintakoeteokseen perustuvan koeosion ja aineistokokeen. Valintakokeessa jaettavaan materiaaliin perustuvissa tehtävissä painotetaan hakijan kykyä tulkita ja analysoida hallintotieteiden alaan liittyvää ajankohtaista aineistoa. Valintakokeessa jaettavan aineiston kysymykset voivat perustua ennakkoon julkaistavaan valintakoeteokseen ja/tai valintakokeessa jaettavaan aineistoon. Hakijan tulee vastata molempien osioiden kysymyksiin.
Hallintotieteiden vanhat valintakokeet löydät täältä.
Kulttuurien tutkimusta voit opiskella Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Koulutusohjelmiin haetaan omilla erillisillä valintakokeillaan. Valintakoekirjallisuus poikkeaa toisistaan hakukohteiden välillä, mutta kokeissa kirjoitetaan kokeessa jaettavaan aineistoon ja valintakoekirjallisuuteen perustuvia esseitä.
Oikeustieteellisillä tiedekunnilla on käytössään yhteisvalinta. Valintakoeyhteistyössä ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot. Tämä tarkoittaa, että voit hakea samalla valintakokeella vaikkapa kaikkiin oikeustieteellisiin tiedekuntiin.
Oikeustieteen haastavaa valintakoetta varten opiskellaan ennakkoon julkaistava materiaali, ja lisäksi kokeessa voidaan jakaa erillinen aineisto. Valintakoekirjallisuus julkaistaan noin kuukausi ennen valintakoetta, joten tiedossa on jälleen lyhyt lukuaika.
Oikiksen vanhoja valintakokeita löydät täältä.