Miten lukisit ylioppilaskokeisiin? Kuinka valmistautuisit valintakokeisiin tai pänttäsisit pääsykokeeseen? Olemme koostaneet avuksesi opiskeluvinkkejä, joista on hyötyä kokeeseen kuin kokeeseen valmistauduttaessa. Ota nämä opiskeluvinkit avuksesi!

Hahmota kokonaisuus

1. Jaa luku-urakka välitavoitteisiin. Tee lukusuunnitelma ja noudata sitä.
2. Hahmota kokonaisuus. Tähän mainio apuväline ovat sisällysluettelo, kuvat, kaaviot ja inforuudut.

3. Tee jokaisen luvun jälkeen itsellesi muistiinpanot tärkeimmistä/haastavimmista aiheista. Ranskalaiset viivat riittävät!

Opiskele monipuolisesti

4. Hyödynnä erilaisia oppimistekniikoita: katso, kuuntele ja kirjoita. Näin aktivoit aivoja monipuolisesti.

5. Sisäistä oppimasi. Jos osaat selittää asian omin sanoin, olet sisäistänyt oppimasi ulkomuistista luettelemisen sijaan.
6. Kertaa, kertaa ja vielä kerran kertaa. Ilman kertausta unohdat puolet oppimastasi muutaman päivän sisällä.

Hallitse tilaa ja aikaa

7. Kokeile erilaisia ajanhallintakeinoja, vaikkapa taianomaista tomaattitekniikkaa. Tomaattitekniikassa laitat ajastimen esimerkiksi 25 minuutiksi, ja pyhität tuon koko ajan pelkälle opiskelulle. Tämän jälkeen ajastat 5 minuutin tauon. Yksi tällainen sykli vastaa yhtä tomaattia. Tee vielä tomaatti tai pari, ja pidä sitten pidempi tauko. Rinse and repeat!

8. Kehitä itsellesi kupla: kuplassa keskityt vain ja ainoastaan opiskeluun. Puhelimen voit jättää kuplan ulkopuolelle.

9. Löydä mieluinen opiskeluympäristö. Esimerkiksi klassinen kirjaston lukusali tai työhuone voi tehostaa opiskeluasi huomattavasti. Näin kotona olevat houkutukset, kuten esimerkiksi siivoaminen, eivät vie huomiotasi pääasiasta. 

Pidä itsestäsi huolta

10. Muista riittävät tauot, lepo ja muu mielen virkistys. Ulkoilu, harrastukset ja ystävät auttavat saamaan ajatukset hetkeksi muualle. Kokeile myös hengitysharjoituksia ja meditaatiota.11. Älä aliarvioi unen merkitystä. Oppiminen tapahtuu unessa.

12. Ravitse mieltäsi myös fyysisesti. Syömällä riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja pidät aivosi optimaalisessa opiskelukunnossa. Älä unohda vitamiineja ja hivenaineita. Niitä saat tuoreista kasviksista, joita tulisi olla jokaisella aterialla. Hemmottele ja palkitse itseäsi herkuilla silloin tällöin, jos siltä tuntuu, mutta koita välttää sokerin tuomaa pikaenergiaa. Se haihtuu yhtä pikaisesti kuin on tullutkin. 

Opiskele kaverien kanssa

13. Sovitut lukupiirit samaan kokeeseen valmistautuvien kanssa takaavat, että opiskelet silloin, kun olit suunnitellutkin. Sovi opiskelutreffejä kirjastoon, kahvilaan, kaverille jne. Lukupiirissä hyvä tapa on selittää asioita toisilleen, sillä opettaminen on oppimisen korkein muoto. Lukupiiri on hyvä ajatus vaikka valmistautuisitte kaverin kanssa eri kokeeseenkin.


Lue lisää vinkkejä alla olevasta oppaasta ja tutustu tarkemmin esimerkiksi taianomaiseen tomaattitekniikkaan!


Voit halutessasi ladata Abiturientin menestysoppaan myös täältä.

Abiturientin menestysopas

Vinkki: klikkaa opas koko näytön tilaan!