Logopedian kurssit

Esittely

Onko haaveenasi puheterapeutin ura? Mikäli olet kiinnostunut ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja sinua kiinnostavat kielen kehitys, häiriöt ja kuntouttaminen, saattaisi uravalintasi olla logopedia. Logopedian keskeisinä tutkimuskohteina ovat äänen, puheen, kielen ja kommunikaation ilmenemismuodot sekä niiden häiriöiden ehkäisy ja kuntouttaminen.

Opinnoissa perehdytään logopedisten opintojen lisäksi usein psykologiaan, lääketieteeseen, fonetiikkaan, kielitieteeseen ja kuntoutukseen. Logopedian opinnot sisältävät perinteisesti useita harjoittelujaksoja, joiden myötä opiskelija oppii soveltamaan teoreettista osaamistaan erilaisissa käytännön toimintaympäristöissä. Harjoittelujaksoilla työskennellään kuntoutusasiakkaiden kanssa esimerkiksi sairaaloissa, päiväkodeissa ja terveyskeskuksissa. Kuntoutuksen asiakkaina on lapsia sekä aikuisia, joilla kielen ja viestinnän häiriöitä voivat aiheuttaa erilaiset neurologiset häiriöt, aivovamma, liikuntarajoitteet ja puheen tuoton motoriset häiriöt. Logopedian maisteritutkinnon suorittaneella on valmiudet toimia itsenäisesti puheterapeutin tehtävissä ja muissa alan asiantuntijatehtävissä.

Logopediaa voit opiskella Suomessa viidessä yliopistossa: Helsingin, Itä-Suomen, Tampereen, Turun ja Oulun yliopistoissa. Hakija voi hakea samalla valintakokeella joko yhteen tai useampaan yliopistoon.




Kurssien sisältö

Logopedian valmennuskurssin avulla varmistat, että oppimisesi etenee aikataulussa ja on tuloksellista. Kurssi alkaa introlla, jossa keskitytään kurssin tavoitteiden kirkastamiseen sekä opiskeluteknisten valmiuksien virittämiseen. Varsinainen opetus keskittyy erilaisten tekstien ja muiden aineistojen käsittelyn harjoitteluun. Kurssin tavoitteena on antaa eväät erilaisten aineistojen lukemiseen, sisäistämiseen ja jäsentämiseen sekä tutustuttaa sinut jo ennakkoon eri aineistotehtävätyyppeihin. Lisäksi kurssilla harjoitetaan matemaattis-loogista päättelykykyä erilaisten harjoitusten avulla.

Kurssilla pääset testaamaan taitojasi myös täysimittaisessa, todellisen valintakoetilanteen mukaisesti järjestetyssä harjoituspääsykokeessa, joka arvioidaan ja pisteytetään valintakokeen tapaan. Kurssin päättää kertaus, joissa käydään opettajan johdolla läpi harjoituspääsykokeen malliratkaisut sekä kurssin ydinasiat. Kertauksen jälkeen tiedät, miten käyttää viimeiset päivät ennen valintakoetta koemenestyksen takaamiseksi!

Logopedian ja psykologian valintakokeeseen valmentavat valmennuskurssimme löydät täältä.

Valintakoetietoja

Logopediaa voi opiskella Suomessa Helsingin, Itä-Suomen, Turun, Tampereen ja Oulun yliopistoissa. Logopedian opiskelijavalinnat järjestetään yhteistyössä psykologian yhteisvalinnan kanssa. Hakija voi siis hakea samalla valintakokeella opiskelemaan sekä logopediaa että psykologiaa. Hakija voi myös hakea samalla kokeella useampaan yliopistoon.

Koska logopedian koulutusohjelmat ovat hakukohteina erittäin suosittuja, on sisäänpääsy niihin haastavaa.

Täältä löydät viime vuosien valintakokeita malliratkaisuineen.

Hakijamäärät 2023

Hakukohde

kaikki hakijat 2023

ylin hakukohde yhteisvalinnassa

aloituspaikat

Helsingin yliopisto

684

210

27

Itä-Suomen yliopisto

516

96

28

Oulun yliopisto

666

141

26

Tampereen yliopisto

918

258

20

Turun yliopisto

702

123

33

yhteensä

3 486

828

134

 


Kurssikokemuksia

Otteita kurssilaisten palautteista edellisvuosien kursseilta:

Kevät 2023: 

"Opetus oli erittäin korkealaatuista kokonaisuudessaan. Kokonaisuudet oppi paremmin kuin yksin lukemalla, epäselvyyksien kanssa ei jäänyt yksin ja tuli korjattua jos jotain oli itse miettinyt väärin. Yksityiskohtiin tuli kiinnitettyä paremmin huomiota kuin jos olisin vain yksin lukenut ja ne jäivät paremmin mieleen tehtävien ja kertauksen ansiosta."

"Artikkelien läpikäyminen yhdessä auttoi minua ymmärtämään artikkelien asiat paljon paremmin, mitä olisin yksin kyennyt ymmärtämään."

"Parasta oli se, että sai suomeksi opetusta materiaaleista, koska en ole hyvä englannissa."

"[Opettaja] opetti todella selkeästi ja vastasi kysymyksiin todella hyvin! Mukava seurata opetusta. Kiva kun oli vielä kertauksessakin omia tehtäviä. Kiitos niistä! :)"

"Opettaja kävi perusteellisesti opetettavia aiheita läpi ja kuunteli myös opiskelijoiden toiveita haastavista asioista."

"Erittäin selkeät, johdonmukaiset ja kattavat tiivistelmät! Kieli todella selkeää myös. Myös diat olivat hyvät ja tehtävät erinomaiset. Arvostin että useimmissa tehtävien vastauksissa oli myös perusteet tai viite mistä vastaus löytyi artikkelista. Arvostin myös sitä, että kertaustunnilla annettiin lisää tehtäviä. Materiaaleissa ei virheitä. Herätti luottamuksen, että materiaaleihin voi luottaa ja että niistä todella on apua opiskellessa."

"Materiaalit olivat oikein hyviä ja tukivat omaa opiskelua hyvin. Etenkin kertaustehtävät."

"[Opettaja]Kävi rauhassa läpi tärkeät asiat, oli ihanan kannustava, vastasi hyvin kysymyksiin."

"Ei negatiivista sanottavaa. :)"

"Opetus oli hyvää!"

"Aiheet käsiteltiin tarkasti ja laajemmin kuin artikkelissa, mikä helpotti kokonaiskuvan hahmottamista ja muistamista."

"Opetus oli hyvää ja laadukasta, ja tosi ymmärtäväinen ja "läheisen tuntuinen" opetustyyli :)"

"Iso kattavuus materiaaleista oli kyllä erittäin hyvä, sai opiskeltua hyvin itsekseen."

"Todella kannustava opettaja! :)"

"Mukavat olivat opetustunnit ja niitä oli kiva seurata, ja sai osallistua hyvin ! Selkeää opetusta."

"Kiitos kurssista ja opetuksesta!! :)"

"Tiivistelmät artikkeleista oli kattavat ja laajat, se oli mukavaa. Ja opetus oli hyvää !"

Kevät 2022:

"Tunnit olivat monipuolisia, opettaja oli todella mukava ja kannustava."

"Asiat opetettiin todella selkeästi, hyvin havainnollistaen ja vaikeatkin asiat opin todella hyvin. Luennot olivat uskomattoman hyvin aikataulutettu. Mahtava opettaja!"

"Esittää matikan kuin matikan erittäin selkeästi ja ymmärrettävästi"

Kevät 2021:

”Tunneilta sai selkeyttä artikkeleihin ja tukea niiden tulkitsemiseen ja sisäistämiseen.”

”Hyviä tehtäväpaketteja, joista oli iso hyöty oppimisprosessin tukena.”

”Aineisto-osuus osoittautui lopullista koetta ajatellen kaikista tärkeimmäksi ja hyödyllisimmäksi osuudeksi. Tunneilta sai selkeyttä artikkeleihin ja tukea niiden tulkitsemiseen ja sisäistämiseen.”

Mitkä olivat kurssin suurimmat hyödyt sinulle?

”Tilastomatematiikan opetus, materiaalit.”

 ”Vertaistuki, tilastot.”

 "Artikkelien avaaminen.”

”Matikan kertaus, sekä laajat opiskelumateriaalit.”

”Tilastomatematiikan opetus ja opiskelun aikataulutus ja säännöllisyys.”

”Tilastomatematiikka”

”Säästi iteltä aikaa, motivoi tosi paljon ja auttoi erityisesti noiden artikkeleiden kanssa vauhtiin pääsyä, kun ne oli erittäin haastavia.”


Kevät 2020:

Mitkä olivat kurssin suurimmat hyödyt sinulle?

”Kurssilta saa rutiinin tehdä tietynlaisia tehtäviä. Lisäksi tieto muiden kurssilaisten läsnäolosta saa työskentelemään ahkerammin.”

”Kurssi antoi valintakokeesta loistavaa tietoa ja opetti hyvin valintakokeeseen valmistautumista. Lisäksi kurssi mukautui tosi hyvin koronan tuomiin valintakoemuutoksiin.”

”Aineistoissa lukutekniikat. Tietysti muuttuvassa tilanteessa auttoi, että tietoa sai muualtakin kuin netistä.”

”Olin käynyt kurssin jo viime vuonna, joten kurssi auttoi kertaamaan ja syventämään omaa osaamista kokeeseen liittyen.”

”Minulle suurin apu oli siitä, että sain materiaalia opiskelu-urakkaan. Ennen kurssin alkamista olisin halunnut valmistautua paremmin, mutten tiennyt mitä kannattaisi lukea tai harjoitella, sillä erillistä aineistoa ei ollut. Kurssilta sain paljon materiaaleja ja harjoitustehtäviä ja myös vinkkejä lukemiseen.”

”Nopea reagointi korona-tilanteeseen.”

”Kurssin avulla tieteellisten artikkeleiden lukutaito parani, ja opin ymmärtämään niiden rakennetta yms. Kurssista oli iso apu pääsykoemuutoksen jälkeen, kun kaipasi lisätietoa ja eväitä sopeutuakseen uuteen kokeeseen.”

”Opettajien opetus sekä mahdollisuus omien kysymysten esittämiseen.”

Mielipiteesi kurssista kokonaisuutena?

”Zoom-tunnit toimivat erinomaisesti ja viimevuodesta poiketen etäopetus tuntui yllättävän mukavalta. Ehdottomasti osallistuisin uudelleenkin etäopetuskurssille. Viimevuonna esimerkiksi kurssipaikalle matkaaminen vei paljon aikaa.”

Kauden 2020 opettajat saivat kurssilaisilta arvosanaksi (1 - 5 asteikolla) 4,57 Arvioitavana olivat opetuksen valintakoekeskeisyys, kannustavuus sekä asioiden esittämistaito.


100% kyselyymme vastanneista kurssilaisista olisi valmis suosittelemaan kurssia.


 

 

Opettajat

Kevään 2024 logopedian kursseilla opettavat:

Tilastomatematiikka ja logiikka: Mikko Korhonen

Huippuopettajamme Mikko Korhonen opettaa tilastomatematiikkaa ja logiikkaapsykologian ja logopedian valmennuskursseilla. Koulutukseltaan Mikko on tilastotieteilijä, ja hän on toiminut opettajana Tampereen yliopistolla. Tämä on Mikon kahdeksas opetusvuosi Eximialla.

 

Tutor: Milana Lappalainen

Viidennen vuoden psykologian opiskelija Milana Lappalainen toimii tutorina logopedian ja psykologian kursseilla. Milana on Eximialla tutorina jo viidettä kertaa, joten hänelle onkin kertynyt jo runsaasti kokemusta psykologian ja logopedian valintakokeeseen valmistautumisesta. Milana toimii kurssilaisten tukena ja auttaa heitä jaksamaan läpi pääsykoekevään. Tutorille voikin laittaa viestiä matalalla kynnyksellä mistä tahansa mieltä painavasta asiasta.

 

Aineisto-opetus

Psykologian ja logopedian valmennuskurssin aineisto-opettajana opettaa keväällä 2024 Terhi Hokka. Terhi on koulutukseltaan filosofian maisteri, psykologia pääaineena ja tilastotiede sivuaineena. Opettajana Terhi on motivoiva ja kannustava sekä asiantunteva. Kurssin opetuksessa Terhi aikoo painottaa oppimista, joka tähtää parhaaseen mahdolliseen valintakoemenestykseen.

 







Rahaa takaisin kurssista

Etäopetuskurssit