Ajankohtaista

Julkaistu 28.05.2015

Lääketieteen valintakoeanalyysi 2015

Valintakoeanalyysiä lääketieteen alan valintakokeesta 2015

Vuoden 2015 valintakoe ei tarjonnut varsinaisia yllätyksiä tehtävillään tai aineistollaan. Aineisto oli selkeä, lyhyt ja helppolukuinen, voisipa sanoa myös, että mielenkiintoinen rasva- ja sokeriaineenvaihduntoineen. Tehtävät jatkoivat samalla linjalla. Pääasiassa tehtävät olivatkin lukiokurssien peruskauraa muutamaa vaikeahkoa soveltavampaa tehtävää lukuun ottamatta. Haastavaksi kokeen tekivät monivalintojen pisteytys ja biologian avoimet tehtävät. Vaikka avoin tehtävä vaikuttaa usein helpolta, jää se usein vaille täysiä pisteitä.

Monivalintoja – kemiasta ja biologiasta

Monivalintoja tehdessä saattoi muutaman papereita selailleen mieleen juolahtaa kysymys, että missä mahtaa olla fysiikka. Tänä vuonna monivalinnat painottuivat selkeästi biologiaan ja kemiaan. Fysiikkaa raapaistiin vain kevyesti yhdellä modernin fysiikan kohdalla ja yhdellä mekaniikan kohdalla. Tänä vuonna monivalinnat eivät muodostaneet selkeää kokonaisuutta, vaan ne kulkivat aina soiden kautta perinnöllisyyteen ja sähkökemiasta orgaaniseen kemiaan. Sähkökemian tehtävät ovat olleet lääketieteen valintakokeessa yleensä pienessä osassa, joten galvaaniseen kennoon liittyvät kohdat toivat mukavaa vaihtelua kokeeseen. Monivalinnat teki haastavaksi pisteytys, joka vaati tarkkuutta ja todellista tietoa asiasta. Mikäli yhdenkään väittämän kohdalla tunsi epävarmuutta, saattoi kohta mennä kokonaan nollille. Lisäksi pH:ta ja isomeriaa käsittelevät tehtävät 2 ja 3 saattoivat mennä nollille epävarmuuksien takia, vaikka suuren osan asiasta olisi osannut. pH tehtävä oli erityisen helppo, jos muisti vety-ionin ja hydroksidi-ionin merkityksen happamuuden ja emäksisyyden kannalta vesiliuoksessa sekä huomasi kaavakokoelman happo- ja emäsvakioiden taulukon. Tehtävä 3 vaati tarkkuutta kuvaviidakossa ja vahvaa isomerian lajien tuntemusta. Mikäli halusi saada kokeelle hyvän alun, ei monivalinnoista kannattanut välttämättä lähteä liikkeelle. Tehtävä 4 oli myös helpohko biologian oikein/väärin tehtävä, mikäli osasi tulkita aineistoa, johon tehtävä nojasi vahvasti.

Biologiassa avoimia tehtäviä ja kemiassa saippuanvalmistusta

Biologian tehtävät 5 ja 6 nojautuivat tehtävän 4 ohella myös aineistoon. Tehtävä 5 oli melko selkeä sokeriaineenvaihdunnan tehtävä, johon aineistosta sai paljon apua. Tehtävässä 6 vaadittiin kykyä lukea kuvaajaa ja yhdistää sen tarjoama tieto aineiston ja lukion tietoihin. Hormonien tuntemus oli oleellista molemmissa tehtävissä. Aiemmin mainitsinkin, että haastaviksi biologian tehtävät tekevät vastaamisen vaikeus, mitä kaikkea vastaukseen kuuluukaan laittaa? Tehtävä 8 mittasi sekä biologian soveltamiskykyä että biologian tutkimusmenetelmien tuntemusta, mutta myös hahmottamiskykyä. Sinällään tehtävä oli mielenkiintoinen DNA:han liittyvä tehtävä. Tehtävä 8 on biologian tehtävistä vaikeimpia tässä kokeessa.

Monien hakijoiden keskuudessa kemian saippuan valmistukseen keskittyvä tehtävä tuotti harmaita hiuksia. Tehtävässä kysyttiin soveltamistaitoa ja pientä luovuutta. Liippasipa tehtävä kokeellisuuttakin! Kemian varmasti kaikista vaikein tehtävä on ollut tehtävä 11. Tehtävä on vaikea sekä pituutensa vuoksi, että pisteytyksensä vuoksi. Pienestäkin huolimattomuusvirheestä on menettänyt pisteitä. Tehtävässä ensimmäiset kohdat ovat hämäävän helppoja, mutta loppua kohden vaikeus kasvaa. Tärkeintä tehtävässä on ollut pitää kirkkaana mielessä, mitä kysytään ja mihin ollaan vastaamassa.

Fysiikkaa kokonaiset viisi tehtävää

Fysiikan tehtävien vaikeustaso vaihtelee viiden tehtävän välillä valtavasti. Tehtävä 14 on erittäin helppo, väitänpä, että koko kokeen helpoin tehtävä painetta käsittelevine laskuineen. Haasteita puolestaan tuo tehtävä 13, ei yksin pituudellaan vaan myös haastavuudellaan. Tämä tehtävä karsii todella jyvät akanoista. Tehtävässä tulee soveltaa tehtävänannossa annettuja yhtälöitä ja mielessä tulee olla kristallin kirkkaana se, mitä ollaan ratkaisemassa. Esimerkiksi amplitudin heikkenemisen laskeminen on varmasti aiheuttanut tässä tehtävässä ongelmia, samoin funktioiden pyörittely. Tehtävät 9 ja 10 ovat lukiosta tuttua tekemistä. Tehtävässä 9 suurimman haasteen aiheuttaa kaavan pyörittelyt ja eksponenttifunktion käyttö. Tämä tehtävä on erittäin otollinen huolimattomuusvirheille. Tehtävä kymmenen on yhdensuuntaissiirtymään liittyvä optiikan tehtävä. Tämä tehtävä etenee johdonmukaisesti ja antaa varmat pisteet niille, joilla käsitteet ovat hallussa. Tehtävä 12 soveltaa sähköopin asioita. Tehtävän pituus saattoi pelästyttää lukijan, mutta mikäli keksii mistä lähteä liikkeelle ja saa yhtälön muodostettua oikein, ei tehtävä ole kovinkaan hankala.

Yhteenvetona

Tehtävät vaativat tänä vuonna erityistä tarkkuutta sekä pisteytyksen että pienien nyanssien vuoksi. Fysiikan tehtävät haastavat hakijoista parhaat päältä ja asettavat tason vuoden 2015 valintakokeelle. Tänä vuonna koe ei suosinut hyvin vahvoja laskijoita, vaan antoi mahdollisuuden myös niille, joilla teoriapohja on vahva. Koe vaati rutiinia, joka kehittyy tekemällä. Aineiston ja tehtävänantojen tietojen soveltamisen taitoa kysyttiin tässä kokeessa, mutta lukion oppimäärän biologian, fysiikan ja kemian vahvalla hallitsemisella pärjäsi tässä kokeessa pitkälle.

Terveisin,

Hanna Saarinen, Eximian opettaja